Salah satu makanan orang cina yang saya juga suka makan.
Hari tu ternampak kenalan facebook saya - Koleksi Muslimah buatkan dumpling ni...lepas tu tengok rancangan Poh's Kitchen kat astro tu pun dia buatkan dumpling. Maka teringin nak buat tu membuak-buak lah jadi nya.
Percubaan pertama saya membuat dumpling versi citarasa tekak saya bermula...
Intinya saya buat inti daging cincang pedas bersama lobak merah.
Jom tengok resepi saya.
Bahan-bahan KULIT :
Tepung pulut
Tepung gandum - Sikit jer
Air suam
Bahan-bahan ISI : *Boleh jer korang nak buat isi apa pun...
Daging
Bawang besar
Lobak merah
Cili padi
Tomato
Daun ketumbar
Lada hitam
Garam
Cara buat :
KULIT
ISI
Bahan-bahan ISI : *Boleh jer korang nak buat isi apa pun...
Daging
Bawang besar
Lobak merah
Cili padi
Tomato
Daun ketumbar
Lada hitam
Garam
Cara buat :
KULIT
- Campurkan kedua-dua tepung dan di uli dengan air sedikit demi sedikit sehingga kental. Rehatkan doh sekejap - 10 minit
- Ambil sedikit doh dan bulatkan kecil. Canai doh sehingga nipis sedikit dan letakkan isi ke dalam doh. Tutup / kelim doh rapat-rapat. Lebih senang terap je dalam acuan karipap.
ISI
- Masak semua bahan hingga sebati dan lembut
- Sejukkan sebelum di isi ke dalam kulit
- Sapukan sedikit minyak tumisan bawang putih ke atas dumpling yang dah siap.
- Susun dumpling dalam loyang kukusan yang juga di sapukan sedikit minyak
- Kukus selama 10 minit ata sehingga masak
- Siap di makan dengan kicap atau sos pilihan
SELAMAT MENCUBA
2 comments:
Berapa peratus tahap kesenangan buat kulit dia itu? Hahahaha klu senang baru nak cuba buat :O
Uihhh...memang memerlukan kekuatan yg tinggi tuh nk menggentel kulit dia...ada la dlm 67% kesukaran..heheh
Post a Comment