Stok tomato beli kat Pasar Tamu hari tu masih banyak lagi. Ya lah...dah beli pun sampai 2 jaras kan so mesti la banyak. Tapi tak pe sebab me n hubby memang peminat fanatik dengan tomato ni dan sebab tu lah kulit kami cantik-cantik..ahak!! Kau ade??
Dalam banyak-banyak tomato yang masak tu ada la 2-3 biji yang hijau-hijau manja lagi. Bila dah hijau tu maka terlintas lah di minda hari ni nak buat kerabu tomato. Kali terakhir buat kerabu tomato ni masa baru-baru tinggal kat Kuching dulu. Dah lama sangat tu...
Tapi masa buat dulu guna tomato masak. Kali ni buat guna tomato muda pula. Resepi ubah sikit dari sebelum ni...
Buat camni ya :
Tapi masa buat dulu guna tomato masak. Kali ni buat guna tomato muda pula. Resepi ubah sikit dari sebelum ni...
KERABU TOMATO MUDA
Bahan-bahan yg korang perlukan :
2 biji tomato muda
2 biji bawang besar
2 sudu kerisik
2 sudu serbuk beras - beras di sangai + kisar
Sedikit garam
Bahan ditumbuk :
2 biji cili merah
5 biji cili padi – ikut
kepedasanyg korang nk
1 biji limau nipis – di
ambil airnya shj
Sedikit belacan
Segenggam ikan bilis – digoreng garing
Buat camni ya :
- Tomato dan bawang dipotong
- Gaulkan semua hingga sebati
- Siap dimakan
No comments:
Post a Comment