Kalendar Dcomey

Tuesday, June 19, 2012

Sambal Belacan

Pembuka selera masakan kampung yang secocok dengan ulam-ulaman. 

 Meleleh air liur dah tengok ni


Pasangan yang tidak dapat di pisahkan

Pendek kata kalau ada sambal belacan pastu makan dengan nasi panas-panas...boleh bertambah nasi 2-3 pinggan tu!

Sambal belacan ni kalau di goreng dengan nasi dan letak ikan bilis sikit...dah siap jadi nasi goreng goreng kampug.
Ni cara ku buat sambal belacan ni.

SAMBAL BELACAN

Bahan yang korang perlukan :
Lesung batu...WAJIB ada ya!
3 biji cili merah (cili hidup)
5 biji cili padi (ikut pedas yg korang nak) S
Secubit garam
Belacan sebesar ibu jari
1 biji limau nipis - ambil airnya

Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan kecuali air limau dan tumbuk hingga lumat
  2. Bila sudah lumat masukkan air limau dan kacau sebati
  3. Siap!
Pastu pegi belakang rumah kutip lah ulam-ulaman yang ada dan makan bersama sambal belacan ni. Kalau xde kat belakang umah...korang kutip la kat belakang umah jiran..TAPI!! MINTA IZIN...hehehe

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...