Pembuka selera masakan kampung yang secocok dengan ulam-ulaman.
Meleleh air liur dah tengok ni
Pasangan yang tidak dapat di pisahkan
Pendek kata kalau ada sambal belacan pastu makan dengan nasi panas-panas...boleh bertambah nasi 2-3 pinggan tu!
Sambal belacan ni kalau di goreng dengan nasi dan letak ikan bilis sikit...dah siap jadi nasi goreng goreng kampug.
Ni cara ku buat sambal belacan ni.
SAMBAL BELACAN
Bahan yang korang perlukan :
Lesung batu...WAJIB ada ya!
3 biji cili merah (cili hidup)
5 biji cili padi (ikut pedas yg korang nak) S
Secubit garam
Belacan sebesar ibu jari
1 biji limau nipis - ambil airnya
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan kecuali air limau dan tumbuk hingga lumat
- Bila sudah lumat masukkan air limau dan kacau sebati
- Siap!
No comments:
Post a Comment