Teringin nak makan daging pula hari ni. Nak masak apa ya? Teringat nak wat masak ala-ala chinese food tapi camne resepinya pun tak tahu.
Abis tu camne nak makan chinese food kalau dah resepi pun tak tahu kan?? Maka seperti selalu lah...resepi sendiri lah jadinya. Takde pun cam chinese food...huhuhu
Hidangan makan tengahari bersama ikan goreng kicap masam manis.
Takpe...layan jer asalkan kenyang perut.
DAGING KICAP CENDAWAN
Bahan-bahan :
Daging - dipotong nipis
Cendawan kering - rendam dengan garam hingga kembang
Brokoli - di potong dan celur
1 batang lobak merah - di potong dan di celur
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
2 biji bawang putih
Sedikit kicap manis
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Minyak untuk menumis
Cendawan yang ku gunakan
Cara-cara :
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga naik bau
- Masukkan daging dan cendawan. Masak hingga sedikit garing
- Masukkan kicap manis + gula + garam + lada hitam dan masak hingga sebati semua bahan
- Masukkan tepung jagung + bawang besar + tomato dan masak hingga kuah pekat.
- Sediakan pinggan dan hias lobak merah + brokoli yang di celur di dalam pinggan
- Hidangkan bersama masakan daging tadi
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment