Hari ni saya pula yang ngidam okey!
Saya ngidam nak makan tomyam. Semalam berkias-kias kepada chenta hati nak makan tomyam, tapi bila keluar makan kat luar mula lah selera tekak tak tetap pendirian. Jadi tak dapat lah makan tomyam semalam.
Dengan keinginan yang terus membuak-buak, hari ni kena lah buat tomyam sendiri.
Alahhh...bukannya susah sangat pun kan nak buat tomyam kan...Dapat sikit bantuan jer siap lah!
Ni lah bantuan yang menyedapkan tomyam saya hari ni. Mudah....cepat dan sedap!
Dapat makan semangkuk dah kenyang sampai ke malam hari. Ya ke kenyang sampai ke malam hari?? Tuuu...terbau jer megi goreng yang chenta hati tengah buat kat dapur tu..hehehe
Nak share juga resepi kat sini
TOMYAM CAMPUR ADABI
Bahan-bahan :
Sotong
Ayam
Udang
1 peket pes tomyam adabi
2 cawan air
2 batang serai - di titik
1 biji bawang besar
1 batang lobak merah
2 biji tomato
6 biji cili padi
2 helai daun limau purut
1 biji limau kasturi - ambil airnya
Garam
Cara - cara :
- Masak air hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan pes tomyam adabi dan serai.
- Kemudian masukkan sotong, udang dan ayam dan masak hingga empuk
- Setelah empuk masukkan lobak merah, cili padi, bawang besar, tomato, daun limau purut, air limau kasturi dan garam
- Rebus sekejap dan siap
CUKUP MUDAH MEMBUAT TOMYAM
No comments:
Post a Comment