Takde lah...title tu bukan sebab nak perasan tapi sebab kesedihan kerana Masterchef Selebriti semalam yang menyingkirkan si selebriti pujaan TOMOK dah terkeluar.
Aku tetap sokong Tomok. Selebriti muda yang punyai bakat memasak tersendiri.
Aku tetap sokong Tomok. Selebriti muda yang punyai bakat memasak tersendiri.
Walaupun kekebalannya selama 7 kali dalam pusingan penyingkiran akhirnya tewas juga Tomok dengan cabaran membuat Pankek.
Menjadi peserta yang ke-7 tersingkir pada 1/7..memang keramat lah angka 7 ni!
Menjadi peserta yang ke-7 tersingkir pada 1/7..memang keramat lah angka 7 ni!
Di saat saki-baki gundah gulana di hati masih
terasa dgn penyingkiran Tomok smlm...maka tea time
hari ni ku tebus kesedihan dgn pankek gak..
Ni lah hasil pankek ku...
Tapi hensem lagi pankek Tomok dari pankek aku ni ha...
almaklum lah ku guna "belanga" kek so gitu la rupanya. Kalau aku masuk masterchef tu harus yg pertama tersingkir rasanya...Hahaha. Tapi alhamdulillah walaupun rupa tak seberapa namu rasanya tetap menjadi kesukaan laki sendiri.
Tapi hensem lagi pankek Tomok dari pankek aku ni ha...
almaklum lah ku guna "belanga" kek so gitu la rupanya. Kalau aku masuk masterchef tu harus yg pertama tersingkir rasanya...Hahaha. Tapi alhamdulillah walaupun rupa tak seberapa namu rasanya tetap menjadi kesukaan laki sendiri.
Tak de idea nak makan pankek dengan apa maka terhasil lah sos cinnamon sunquist ni...
Percubaan pertama ku membuat pankek dengan hasil resepi agak-agak yang ku dengar dari Farouk Hussin yang berjaya melayakkan diri ke pusingan seterusnya
tapi ku olah ikut citarasa sendiri.
tapi ku olah ikut citarasa sendiri.
PANKEK
Sumber : Farouk Hussin
Sumber : Farouk Hussin
Oleh : ItaComey@http://dcomey.blogspot.com
Bahan-bahan :
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 biji telur ayam
1 cawan susu segar
1 cawan air sejuk
2 sudu besar butter dicairkan
1 sudu kecil pati oren / esen vanilla
Cara buat :
- Campurkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga kembang
- Tapiskan adunan ke dalam bekas lain supaya tidak berketul-ketul
- Panaskan periuk leper dengan sedikit minyak
- Tuang adunan sebesar yang anda mahukan dan tutup dengan tudung sekejap
- Masak dalam 5 minit kemudian balikkan ke sebelah lagi. Biar hingga perang dan angkat
- Sedia unuk dihidangkan dengan sos pilihan anda
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment