Masihh lagi dalam mood kesunyian dan kerinduan kepada Chenta Hati. Walaupun kesorangan nak juga minum petang-petang hari...Harus lah!
Biarpun untuk makan sendiri...nak juga aku hias bagai
Teringin sangat nak meLOMPANG 2-3 hari dah cuma kemalasan agak melampau. Lagipun mood makan dan membuat agak berkurang sebab aku sorang jer yang hadap kuih ni...en somi tak suka makan kuih lembut-lembut camni.
Menyanyi-nyanyi lah nak abiskan banyak ni pun..Memang x mampu lah!
Walaupun tak cukup bahan untuk menghasilkan lompang seperti tradisi yang rasa gula merah dan warna coklat tu...aku tetap nak buat dengan olahan warna dan citarasa sendiri. Apa ada hal...kenyangkan perut sendiri kan. Kau hado??
Makan dengan sos oren
Konon-kononnya nak jadikan lompang marble la mulanya..tapi bila dh siap ntah hilang kemana marble yang cantik-cantik tadi.
Resepi ingat-ingat lupa ni...mak pernah ajar buat dan kali terakhir aku buat bersama my sis yang baru abis pantang masa tu. Dah lama betul tu...anak menakan pun dah usia 10 bulan lebih dah...
LOMPANG CERIA
Sumber : Bonda tercinta - Mak Om
Olahan oleh : Anakanda ItaComey @http://dcomey.blogspot.com
1 cwn tepung beras
3 cwn air
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil air kapur
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit pewarna merah dan kuning
Untuk hiasan :
kelapa putih
secubit garam halus
Buat begini :
- Masak 1 cawan air dan gula sampai gula larut - Sejukkan
- Campurkan tepung beras dan tepung jagung
- Masukkan air gula yang telah dimasak + air kapur + 2 cawan air. Kacau sebati
- Tapis adunan dan tuang ke dalam 2 bekas berasingan dan di warnakan setiap satunya dengan warna merah dan kunig.
- Tuang kedalam acuan yang di lengser sedikit minyak.Untuk buat adunan bercampur...tuang adunan yang bewarna asing berselang seli.
- Kukus selama 15 minit, apabila masak akan jadi lompang di tengah-tengah.
- Hiaskan dengan kelapa di tengah-tengah lubang lompang tu atau boleh hias jer dengan apa saja seperti saya
- Tip : kelapa di kukus dgn sehelai daun pandan dan digaulakn dengan garam untuk tahan lama.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment