Kalendar Dcomey

Saturday, July 14, 2012

Burger Malaysia

Sejak dua menjak ni bumi Kudat di limpahkan hujan rahmat dari pagi sampai ke malam. Alhamdulillah...saya cukup suka bila hujan ni. Bumi tak kepanasan dan boleh tarik selimut sampai ke petang.

Hari ni chenta hati saya ofcos lah cuti sebab hari sabtu kan. Tapi esok ahad patutnya dia cuti juga...tapi apa kan daya terpaksa bertugas juga untuk negara. Hari ni saya nak menggembirakan dia yang tengah xde mood sebab esok nak berkerja tu.

 So ambil keputusan minum petang hari ini buat burger malaysia jer. Masa tengah menaikkan doh memang dah rasa cam gagal dah sebab doh sampai kesudah tak juga kembang-kembang. Mungkin sebab faktor cuaca yang tak panas kot...

Walaupun doh tak kembang dan naik seperti yang di ingini...tapi bila goreng dia tetap naik montel-montel cam saya juga. Hehehe

Alhamdulillah...senang hati bila chenta hati kata sedap dan memenuhi citarasa tekak saya dan dia.

Jom tengok resepi

BURGER MALAYSIA
Sumber : Resepi Bonda Shahrom (Mak saya lah tu) + My Metua

Bahan-bahan :
BURGER
2 cawan tepung gandum
1 camca besar marjerin
2 camca besar susu pekat
1 camca kecil garam
2 camca kecil yis kering
1 cawan air suam



Buat camni :

  • Campurkan semua bahan (kecuali air suam) dan gaul hingga sebati
  • Masukkan air suam sikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan
  • Tutup doh dengan plastik / tuala dan biarkan naik 2 kali ganda - 20 minit
  • Setelah doh naik, tumbuk-tumbuk kan doh untuk mengeluarkan angin
  • Bulat-bulat kan doh dengan saiz yang kecil dan leperkan sedikit. Buat hingga habis
  • Biarkan doh rehat sekejap - 5 minit
  • Panaskan minyak dengan api sederhana kemudian goreng doh burger tadi hingga kerang
  • Potong burger yang dah siap di goreng untuk di masukkan sambal ikan bilis
 
Potong jangan sampai putus


SAMBAL
Ikan bilis - goreng garing
2 camca besar cili kisar
1 biji bawang besar
1/2 camca kecil asam jawa
Sedikit air
Gula
Garam
Minyak untuk menumis


Buat camni :

  • Tumis bawang besar hingga layu. Kemudian masukkan cili kisar, asam jawa dan air
  • Masukkan ikan bilis, garam dan gula
  • Masak hingga kuah menjadi pekat. Siap dan sejukkan sebelum di letak di dalam burger


SAYURAN
Daun salad
Timun



Buat camni :

  • Ambil burger yang dah siap di potong dan masukkan timun, salad dan sambal ikan bilis
  • Siap di hidang bersama secawan kopi di petang hari
SELAMAT MENCUBA


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...