Kalendar Dcomey

Wednesday, August 15, 2012

Coffee Cookies

Assalamualaikum

Hari ni dah berapa balang dah korang buat sekut raya? Mesti dah bersusun-susun dah balang tu kan. 2 hari lepas skpye dgn bonda kat kg, dah 8 jenis dah biskut raya diorang uols! Owhh cayalah mak! Dengan cucu kenit yang baru dok bertatih berjalan tu sempat mak buat sekut raya yang banyak sekali..


Anak mak yang takde budak kenit ni baru 3 jenis sekut raya... Tu pun dah mai mood malas nak buat dah hari ni. Huhuh..

Korang jangan tak tahu ya...umah bonda n ayahanda saya kalau hari raya kurang-kurang 10 jenis kuih mesti ada. Menu WAJIB untuk raya pula ofcos la laksa. Saya ni adik-beradik ramai. Sedara mara pula berkumpul ramai-ramai kat rumah kami la. Meriah sangat!


Citenya dari start orang bertakbir raya tu sampai lah lepas tengah malam raya pertama pun orang dok mai lagi beraya. Seronok bila bawa hati ni balik kg...tapi jasad masih di sini..

Ayahanda dan bonda,
Tunggu kepulangan anakanda seminggu lepas raya ya!


Semalam saya sempat buat biskut raya yang memegang takhta biskut raya ke-3 saya tahun ni. COFFEE COOKIES yang saya olah resepinya dari Brownies Crunchy Cookies yang saya selalu buat tu.

Konsepnya...nak abiskan stok nescafe dalam balang tu. Jadi kena main olah resepi lah baru habis stok kan. Semerbak jer bau harum nescafe masa tengah membakar cookies ni. Lepas je buka posa... ngap terus jer la!  Sedap rupanya resepi olahan saya ni..hehehe

Tak caya? Apa kata korang try buat untuk juadah raya tahun ni...

COFFEE COOKIES
Resepi olahan saya dari resepi asal Brownies Crunchy Cookies oleh Kak Fida -MYR 

Bahan-bahan :
100 gm mentega
80 gm gula halus
60 gm gula perang
1 biji telur
1 sudu kecil nescafe (bancuh dgn 2 sudu besar air panas + 1 sudu besar susu pekat)

Bahan di ayak :
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
100 gm choc chips

Hiasan :
Choc chips
Serbuk nescafe

Buat begini :

  • Pukul mentega dan gula hingga sebati dengan hanya menggunakan hand-whisk
  • Masukkan telur dan bancuhan nescafe. Terus pukul sebati
  • Masukkan bahan-bahan yang di ayak sedikit-sedikit sambil dikacau hingga habis dan rata
  • Kemudian masukkan choc chip dan gaul sebati
  • Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan dulang pembakar - di sapu marjerin / di alas aluminium foil
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag dan 'drop'kan ke atas dulang pembakar. Boleh jer kalau nak guna sudu
  • Taburkan sedikit choc chip dan serbuk nescafe ke atas biskut
  • Bakar pada suhu 160C hingga garing



  • Sejukkan setal biskut masak dan simpan dalam bekas kedap udara.



SELAMAT MENCUBA


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...