Kalendar Dcomey

Monday, January 18, 2016

Cherating, Pahang - Part 1

Assalamualaikum

Alhamdulillah.....masih diberi nafas untuk merasai nikmat di tahun 2016. Moga tahun 2016 ni juga aku lebih rajin untuk menulis blog yang selalu tak update ni...heheheh. Azam awal tahun di setiap tahun camtu la bunyinya...pastu kelauuuuttttt!

16 Januari 2016

Adik sepupu ku - Mohd Razif (Anak Mak Njang adik kepada my ayah - panjangnya salasilah keluarga 😆😆) terpilih untuk lapor diri di Institut Teknologi Petroleum Petronas (Instep).


Chaq (panggilan sepupu sepipit padaku) + Abg Chaq tumpang gembira... sebabnya tau nak masuk Instep ni bukannya senang dik ooii! Antara berpuluh ribu orang terpilih juga Mat Ajis...alhamdulillah.

Sebagai adik-beradik terdekat yang dok bumi Terengganu ni, dapat la peluang hantar Mat Ajis masuk Instep. Tahun lepas hantar adik sepupu juga - Hamizah (Anak Mak Tam juga adik kepada my ayah) masuk UMT. Alhamdulillah... Pandai-pandai adik Chaq.


Wakil ibubapa pun kena dengar taklimat juga untuk anak-anak yang dapat peluang belajar dalam Instep ni.

Rindu zaman dok belajar Uitm dulu bila masuk bilik kuliah depa ni. Hehehe...


Selesai dah dengar taklimat, ikut bas rombongan melawat Instep. Besar nya dalam kawasan Instep ni. Dah settle semua lepas Mat Ajis kena rekrut rambut, baru boleh lepas dia untuk mulakan hidup baru kat dalam ni.

Belajar rajin-rajin tau Mat Ajis. Setahun ja nak pulun pun...pastu ada rezeki nanti boleh jadi orang minyak yang gaji besar. Harapan Mak Njang + Pak Njang ni..Inshaallah Amin.

Vroommmm! Vvrrooommm! Jom kita teruskan perjalanan...

Cherating, Pahang.

Pembukaan tahun 2016 dengan cuti pendek kami di destinasi pilihan Incik Somi yang memang dah ada dalam list impian aku dah...

Seminggu sebelum tu dah gigih dah aku study pasal Cherating ni. Ambik mood honeymoon lagi la katakan. Mula-mula Incik Somi suh booking The Legend Hotel Resort kat Cherating tu, tapi bila aku review dari blogger...ada yang info kata tak berapa best sangat. Yang info kata bilik kotor la, receptionist tak mesra alam la dan yang paling membatalkan niat aku untuk book situ...depa kata seraammmm! Gulpp!

Pak Itam Inn Chalet, Cherating Pahang.
4°06'03.6"N 103°23'03.3"E

Bincang punya bincang, kata sepakat laki bini pun dah dicapai setelah banyak review suci murni tentang Pak Itam Inn Chalet... maka di situ lah menjadi pilihan hunnymadu kami kali ni.

Perjalanan 2 jam 37 minit sejauh 234km dengan bantuan maps...walaupun maps tunjuk lokasi tersasar skit, tapi call tanya baru dapat lokasi betulnya.


Senang cari kalau set di maps Hotel Lagend Resort, Kuantan....dan akhirnya sampai juga kami.


Pakcik kat reception dia pun sangat friendly dengan gurau senda dia tu. Cepat ja proses check-in. Siap habaq bilik dia dah on aircond siap-siap dah supaya kami sampai sejuk dah. Hehhe...

Tima kasih pakcik!


Sebab utama yang menarik hati nurani adalah bentuk chaletnya yang kena dengan selera mata.

Chalet bertuah kami....chalet No.9 yang mengadap laut. Buka pintu boleh dengar dah ombak laut memanggil-manggil.

Ni rupa paras dalam bilik kami..
Tv walaupun bukan Lcd tetapi ada astro juga. Perabot semua old fesyen tapi tak mengganggu bulanmadu kami pun. Tilam empuk elok ja walau cadar kusam tapi wangi...hehe.

Ada ruang yang cukup besar untuk solat dan kat sini pun disediakan telekung serta sejadah juga. Alhamdulillah...
Bilik air pun ok dan agak bersih. Air hujan dia pun laju tak semput-semput pun.

Aircond berfungsi dengan baik dan kalau tak mau sejuk aircond tu...kipas pun ada. Ada ubat nyamuk juga tapi malam kami tak pasang pun ubat nyamuk sebab takdak pun nyamuk datang bertandang. Cerek air ja failed sikit sebab macam agak berkarat...


Chalet depan kami yang di sewa oleh sekeluarga dari Kelantan kot sebab dengar bunyi depa bercakap macam belah sana. Pagi dan petang anak-anak kecil 3 orang balik dari mandi laut bersama ibunya.

Syoknya kalau bercuti kat sini bersama anak-anak...
Beranda chalet kami yang mengadap ke laut. Buka pintu ja dah dengar bunyi laut. Yang ni beranda di tepi...

Yang ni posing-posing kami di beranda depan pula...


Masing-masing posing depan beranda pun dah mik masa dekat 15 minit dah. Heheh....janji dapat kepuasan tu kan.


Tima kasih Incik Chenta Hati ku bawa mai hunnymadu tang Cherating ni...muaahhh! Jom rest dulu sementara nak tunggu Faizal & family kecilnya mai jumpa kita.

♡♡ ItaIzuwan_Love Story ♡♡


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...