Kalendar Dcomey

Friday, October 2, 2015

Jus Pati Pandan

Assalamualaikum

Hari tu balik kampung ambil banyak pokok pandan bawa balik Jerteh ni. Hajat mula tu nak buat benih nak tanam belakang rumah kami ni...maka rendam dulu dalam baldi supaya keluar akar baru nak tanam.

Sementara nak tunggu akar dia bertunas, segala daun-daunnya yang banyak tu aku buat pati pandan.


Buat sendiri senang nak guna bila-bila nanti tak payah nak beli dah. Lagipun bagus juga produk homemade ni sebab takda bahan pengawet, pewarna dan bahan-bahan terlarang kan. 

Alaaa...kali ni ja la buat, habis stok nanti dan kemalasan melanda maka beli juga. Kikiki...

Jom tengok cara nak buat pati pandan hasil dari carian ku ke blog Makcik Manggis.

JUS & PATI PANDAN
Sumber : Makcik Manggis

30 helai daun pandan
Air secukupnya
  • Bersihkan daun pandan dan potong sederhana kecil (agak-agak senang muat dalam blender)
  • Kisar daun pandan dengan air secukupnya sehingga halus dan tapis. Kisar beberapa kali menggunakan air yang sama (yang sudah ditapis). Buat hingga habis daun pandan tu.
  • Masukkan air pandan yang di tapis tadi ke dalam bekas yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk selama 3 hari sehingga jus yang pekat itu mendap ke bawah
  • Tuangkan dan buang air yang jernih di atasnya perlahan-lahan hingga habis. Berhati-hati agar tidak terbuang bahagian yang pekat tu.
  • Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk. Siap untuk di gunakan
  • Jika ingin di jadikan pati pandan, simpan lagi jus ini dalam peti ais bahagian biasa selama 2 minggu. (Jangan letak di bahagian beku pula ya!)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...