Haaa...hari tu dok cerita pasal satu hari satu malam sambut harijadi my chenta hati dan my kazen yang panjang lebar tu kan. Sampai nak masuk mencelah gambar-gambar kek pun macam makin panjang berjela ja...heheh
Untuk keadilan pada kek-kek itu maka aku buatkan entry ni ya!
Kek kedua - cheese cake untuk incik somi ku selepas brownies kedut yang tak berapa nak kedut tapi super sedap dan kek bunga-bunga cinta untuk my kazen ku Hamizah.
Cantik tak? Cantik tak?
Teringin nak makan cheese cake dan teringin nak bermain aising buttercream maka dapat lah di tunaikan dengan 2 biji kek mereka.
Cheese cake my incik somi...
Konon-konon nak surprise la buat kek ni kat dia..tapi mana mungkin sebab masa buat kek ni dia ada ja kat rumah. Hehehe...
Tapi takpa lah, walau takdak la kejutan lagi....dia tetap peluk cium aku juga. Hihi...Alhamdulillah perut aku pun kenyang juga kena cheese cake incik somi.
Kek bunga-bunga cinta my kazen Hamizah...
Kembang hidung-hidung bila dapat buat bunga yang sangat menjadi seperti yang di idamkan.
Bunga daisy ke apa ntah la tapi sangat-sangat suka dengan kejadian nya.
Selalu dok tengok ja kawan-kawan buat bunga k-pop dan macam-macam jenis bunga yang cantik-cantik. Aku pun nak mengasah juga jari jemari yang dah berkarat ni buat juga bunga-bunga walau tak secantik teman-teman lain.
Saya kongsikan resepinya di sini pula ya.
AISING BUTTERCREAM (BUNGA)
Sumber dan tutorial : Azlita Masam Manis
150gm shortening
200gm gula icing
Perasa nenas @ strawberry yang tiada warna
Pewarna
Ayak gula icing.
Satukan semua bahan dan pukul dengan speed perlahan hingga kental.
Jangan pukul lama sangat nanti lembik.
Lepas tu boleh la letak pewarna.
Nota :
Buttercream ini hanya untuk hiasan atas kek saja dan bukan untuk melepa kek atau melapis kek ya...sebabnya ia agak kental.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment