Kalendar Dcomey

Saturday, July 4, 2015

Rainbow Cookies @ Lidah Kucing

Assalamualaikum

Percubaan pertama ku buat rainbow cookies a.k.a lidah kucing setelah bertahun-tahun biskut ni menjadi terkenal. Orang lain dah berduyun buat...aku ja baru nak mencuba. Hihihi!


Takpa biar lambat sikit pun mencuba asalkan keinginan tu ada. Semangat yang tebal harus ada walau nak bikin biskut ni tanpa acuan.

Selama ni dok tengok kawan-kawan buat, cantik ja kejadiannya tambah pula dengan warna-warni pelanginya yang sangat mibta di kunyah.


Kalau aku tak cuba buat mana nak tahu rasa kesedapannya kan! Nak membeli boleh tahan juga harga yanh di jual ni. Yaa faham...susah tau nak buat biskut ni, jadi jangan dipertikaikan lagi harganya kalau dapat dengan mutu kuali yang superb!!

Mencabar beb! Ketelitian dan kekentalan diri harus di level yang tinggi kot...ngee ngee ngee. Tapi...demi sebuah keinginan, ku redahi juga di malam hari mencabar diri dan ternyata hasilnya sedap rangup makan tak sedar diri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.

Tengkiu sis Dari Dapur Seorang Amatur.


RAINBOW COOKIES @ πŸ‘…πŸ‘…πŸ˜ΊπŸ˜ΊπŸ˜Ί
--------------------------------------------------------
Sumber : Dari Dapur Seorang Amatur

250 gm butter
160 gm gula kastor
100 gm telur putih (anggaran 3 biji telur saiz B)
200 gm tepung gandum *
50 gm tepung jagung *
1/3 sudu teh emplex *
5 pewarna berbeza (biru, hijau, kuning, oren, merah)

Loyang acuan khas rainbow cookies (aku takdak jadi tak guna acuan)
Piping beg

Ayak kesemua bahan bertanda (*) dan ketepikan
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur putih sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati
Masukkan bahan-bahan yang di ayak sedikit-sedikit sambil di gaul hingga sebati


Adunan yang terhasil adalah LEMBUT seperti adunan kek

Bahagikan adunan kepada 5 bekas (anggaran 140gm setiap bekas)
Titikkan pewarna ke dalam setiap bekas dan gaul sebati


Masukkan adunan ke dalam piping beg dan potong sedikit bucunya
Griskan loyang dan paipkan adunan (aku paipkan memanjang sesuka hati)



Bakar pada suhu 150°c selama 15-20 minit dengan api ⬆⬇

Nota :
◆JANGAN bakar lebih dari 20 minit, nanti warnanya gelap dan jadi tak cantik
◆SEGERA simpan biskut dalam bekas kedap udara setelah sejuk supaya biskut tak lemau.


Pasti akan berbangga bila dapat hasil biskut yang meriah begini walau hakikatnya menangus dalam hati dah nakmhabiskan satu adunan pun. Apa yang penting kesedapannya yang menghayalkan bila saat menghabiskan sebalang tanpa kesedaran diri. Ehheehh!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...