Kalendar Dcomey

Monday, July 6, 2015

Peanut Butter Tradisional

Assalamualaikum

Terasa rindu sangat dengan kuih raya mentega kacang @ peanut butter cookies ni. Dulu-dulu masa kami adik beradik masih kecil lagi...mak selalu buatkan biskut raya ni.


Masing-maaing ada ja tugas yang mak bagi kat kami adik-beradik yang suka mengacau mak buat kuih raya. Ada yang bahagian tempek dalam acuan...ada bahagian tempek kismis dan aku selalu di bahagian tepi oven yang masa tu oven bulat ufo tu.


Owhh! Rindunya kenangan lalu yang dah jauh meninggalkan kita...

Sekarang tugas buat kuih raya semua...aku sebagai anak sulung yang dah balik dok dekat dengan mak ayah mula ambik alih dah. Jadi nak bawa kembali memori tu ke zaman kanak-kanak kami.

PEANUT BUTTER TRADISIONAL
--------------------------------------------------

250 gm mentega
150 gm gula halus
1 biji telur kuning
280 gm tepung gandum
125 gm tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar shortening
170 gm peanut butter (ku campurkan sedikit dengan sapuan coklat)
Kismis hitam

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga sebati kemudian masukkan telur, esen vanila dan pukul hingga kembang


3. Masukkan shortening, vanila dan peanut butter. Kacau hingga semua adunan sebati
4. Masukkan bahan yang di ayak tadi dan gaul hingga menjadi doh
5. Masukkan doh ke dalam acuan yang telah dihias kismis hitam di dasarnya.


Aku bulat-bulatkan je doh kemudian leperkan dengan garpu dan tempekkan kismis di tengahnya sebab takda loyang acuan dia.

6. Bakar denga  suhu 170°c selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak.
7. Sejukkan dulu biskut baru simpan dalam bekas


Rasanya dah ada....cuma rupa ja berbeza sebab tak dak acuan khas untuk kuih ni...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...