Kalendar Dcomey

Saturday, July 4, 2015

Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum

Biskut raya dulu-dulu yang selalu mak buat dengan aku dan adik-adik. kira biskut nostalgia kami la juga ni.


Dalam proses buat apa saja biskut raya, setiap sorang ada tugas masing-masing. Ada yang tukang menguli, menggentel, menghias, membakar dan macam-macam lagi.

Tapi...buat segala jenis biskut raya biasanya buat waktu siang di bulan puasa. Kalau tak, cepat ja biskut ni habis kalau buat malam hari di kerjakan anak-anak mak. Sambil buat biskut sambil ngap masuk mulut la kalau buat malam.


Indahnya saat dulu-dulu. Biskut sarang semut🐜🐜 ni juga salah satu biskut kesukaan kami sekeluarga.

Sedap betul mak buat dulu-dulu...terasa segala kelemakkan dan kasih sayang yang di curahkan.


Jadinya raya tahun ni aku nak membawa kembali nostalgia zaman kanak-kanak dulu ke zaman ni walau rasanya tak sehebat airtangan mak. Mak is the best chef!

Pencarian resepi berakhir di blog Chef Hanieliza yang sangat terkenal itu. Terima kasih chef berkongsi resepi.

BISKUT SARANG SEMUT 🐜🐜

Sumber : Chef Hanieliza

250 gm butter
100 gm gula halus (aku guna gula aising)
350 gm tepung gandum (aku guna 250 gm tepung gandum + 100 gm susu tepung)
100 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard
1 biji telur kuning
1 sudu kecil esen vanila

Hiasan :
Acuan kertas
Coklat urai
Manik gula warna-warni

Penyagat / acuan maruku yang lubang halus sekali (aku guna penyagat)

Ayak bersama tepung gandum, susu tepung, tepung jagung dan tepung kastard. Ketepikan...
Pukul butter dan gula sehingga kembang. Aku guna senduk kayu ja.
Kemudian masukkan telur kuning dan esen vanila. Gaul hingga sebati.


Masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis sambil di gaul menggunakan jari jemari comel je hingga menjadi doh.


Kepal-kepalkan adunan dan parut ke dalam bekas hingga dapat hasil macam sarang 🐜🐜. Kalau guna acuan maruku, masukkan doh dalam acuan dan tekan terus ke dalam bekas kertas.


Sudukan hasil parutan ke dalam acuan kertas dan susun ke dalam loyang pembakar.


Sudukan hasil parutan ke dalam acuan keryas biar sampai menimbun tinggi. Tak perlu tekan rapat.


Taburkan hiasan di atasnya.
Bakar pada suhu 180°c selama 15 minit atau sehingga keperangan mengikut oven masing-masing. Tapi oven mesti di panaskan terlebih dahulu sebelum mula membakar.
Sejukkan dulu biskut barulah di simpan di dalam bekas kedap udara.

Nota :
◆ Hasil sarang 🐜🐜 saya adalah sebanyak 110 biji. Sukanya si semut...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...