Kalendar Dcomey

Wednesday, July 8, 2015

Coklat Ganache

Assalamualaikum

Perkongsian ilmu dari Kak Azlita Masam Manis, aku tempek kay sini pula untuk rujukan kita bersama.

COKLAT GANACHE
Sumber : Azlita Masam Manis

Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos

Bahan B
400 gm coklat masakan gelap ~ di cincang halus
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka


Credit gambar dari Kak Azlita Masam Manis.


Satukan bahan A, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk.
Tuangkan bahan A tadi ke dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair dan gaul rata.
Masukkan mentega dan gaul hingga sempurna.
Jika inginkan rasa ganache lebih enak, tambahkan 1 sudu besar pes hazelnut, tapi jika tiada boleh letakkan nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Masukkan ke dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais.
Keluarkan bila nak guna.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...