Assalamualaikum
Perkongsian ilmu dari Kak Azlita Masam Manis, aku tempek kay sini pula untuk rujukan kita bersama.
COKLAT GANACHE
Sumber : Azlita Masam Manis
Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos
Bahan B
400 gm coklat masakan gelap ~ di cincang halus
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka
Credit gambar dari Kak Azlita Masam Manis.
Satukan bahan A, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk.
Tuangkan bahan A tadi ke dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair dan gaul rata.
Masukkan mentega dan gaul hingga sempurna.
Jika inginkan rasa ganache lebih enak, tambahkan 1 sudu besar pes hazelnut, tapi jika tiada boleh letakkan nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Masukkan ke dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais.
Keluarkan bila nak guna.
No comments:
Post a Comment