Kalendar Dcomey

Tuesday, June 30, 2015

Samperit Dahlia

Assalamualaikum

Biskut raya ke-2 ku untuk tahun ni. Macam lama ja tak buat samperit kan... Suka makan samperit tapi bab buat sendiri selalu gagal sikit dekat tekan bunga cantik-cantik.


Tapi tahun ni sangat tergoda pada biskut samperit dahlia hasil intaian ke FB @ Dari Dapur Seorang Amatur maka terjadi juga lah hasil samperit dahlia ni.


Seronoknya tengok rupa kejadiannya yang pada jemari keras ku ini cantik dah la tu walau saiz agak besar tapi rasa menambat selera.


Alhamdulillah menjadi tempahan jiran sebelah umah juga. Biar tak banyak rezekinya...alhamdulillah ada la juga duit raya.

Terima kasih DDSA yang sudi berkongsi resepi samperit dahlia ni. Jom kawan-kawan kita mencuba!

SAMPERIT DAHLIA
••••••••••••••••••••••••••
Sumber & tips : Dari Dapur Seorang Amatur

250 gm buttercup (saya pakai planta sebab buttercup habis plak)
50 gm gula kastor
120 gm susu pekat manis
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
Coklat chips / ceri


Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk besar dan pukul sebati. (Aku guna senduk kayu je..)
Kemudian masukkan susu dan esen vanila dan pukul lagi hingga adunan sebati.
Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dan masukkan dalam adunan tadi. Gaul dengan tangan sehingga adunan menjadi doh...dan doh ni SANGAT LEMBUT ya! Kalau adunan menjadi keras, maknanya sampai kat sini pun step dah tak betul (Pastikan sukatan betul).


Bila sampai masa nak buat samperit baru lah sibuk nak cari acuan...padahal sebelum ni ada ja dalam simpanan. Maka beli lagi yang baru walau hanya acuan plastik.

Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan - 1 bahagian warna asal + 1 bahagian warna pilihan kesukaan.

Cara ku masukkan doh dalan acuan untuk menghasilkan tona warna pada samperit. Gentelkan adunan sebesar cili kemudian masukkan sebelah menyebelah di dalam acuan.

Sentiasa tutup doh dengan kain lembab supaya doh tak keras dan menyukarkan kerja menekan di dalam acuan nanti.


Gris loyang dengan mentega dan tekan kuih atas dulang dan hiaskan dengan coklat chips / ceri.


Bakar dalam oven dengan suhu 160°c api atas bawah selama 15-20 minit atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.


Tips / petua dari DDSA :
◆ Kalau doh keras dan susah nak tekan, boleh tambahkan 1-2 sudu susu kotak full cream dan uli sebati.
◆ Rehatkan dulu samperit yang dah siap di tekan dalam 1/2 jam sebelum di bakar - tujuan supaya kelopaknya teguh dan tak kembang bila di bakar.

Nota : 1 adunan dengan saiz tekanan acuan murah saya...hasil dapat 113 biji. Alhamdulillah...

Terima kasih DDSA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...