Lama dah teringin nak buat kek minyak berwarna-warni macam kek Kak Azlita Masam Manis tu. Blogger yang sangat berjari jemari kreatif. Tengok hasil-hasil kerjanya sangat lah awesome sekali.
Resepi dari Kak Azlita ni lama benar dah simpan...tapi tiap kali nak buat je masih berdondang sayang lagi.
Blanje muka tuan tanah setempek! 1st selfie in year 2015
Banyak kali sangat dah kot aku dok belek resepi ni nak buat...sebabnya bila sampai waktu teringin tu datang memuncak, mula lah fikirkan telur kena guna sebaik-baiknya. Padahal setiap satu resepi pakai 5 biji telur je pun! Hihihi...Bukannya apa, sejak pantai timur di uji musibah banjir terutamanya negeri Kelantan...makanya banyak bekalan telur di Jerteh ni kehabisan.
Kesian saudara-saudara kita yang dilanda banjir khusunya di negeri Kelantan. Meraka sangat-sangat memerlukan segala bekalan makanan dan keperluan harian.
Moga kalian semua kuat dan tabah hadapi ujian Allah. Tahu....kalau aku pun tak mampu setabah mereka disana.
Semalam baru dapat top-up stok telur kat rumah ni, jadi perasaan membuak-buak nak buat kek minyak tu kembali lagi. Jadi dengan gigihnya buat lah kek minyak yang sedap itu.
Terima kasih Kak Azlita dan kawan-kawan lain yang kongsi kan resepi kek minyak kat blog dan google.
KEK MINYAK
Rujukan resepi : Azlita Masam Manis
5 biji telur
3/4 cawan gula halus - 160gm
2 cawan tepung gandum - 300gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat manis - 300gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak - 200gm
Perasa nenas atau pisang (aku tak letak pun)
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
Loyang : 8 inci - lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter
Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak - ketepikan
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu
Masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Pukul hingga sebati
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata
Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak
Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Tuang adunan berselang seli warna hingga habis
Bakar dalan oven yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 170c selama 45-60 minit bergantung kepanasan oven masing-masing
Pilihan warna kek minyak ku yang ceria sangat rupanya dan diselang-seli kan dengan gembira hati.
Alhamdulillah....sedap sekali. Incik somi mula-mula tengok dan makan kek ni, dia cakap kek hari raya. Hihihi.... ok lah tu kan, boleh mengimbau selera kepada hari raya.
No comments:
Post a Comment