Teringin nak buat kek coklat pula la hari ni. Tapi masih dalam mood berdondang sayang juga ni, sebabnya telur masih menjadi bahan kawalan kat rumah ni.
Jadi misi nak makan kek coklat kena teruskan juga cuma kena buat yang takde telur la ya.
Dulu pernah buat dah kek coklat tanpa telur ni, tapi bila sampai masa nak buat lagi mula lah mencari tak jumpa resepi.
Sebenarnya.. hati ni kesian kat Incik Somi ku sebab dah lama kot dia dok cakap nak makan kek coklat tapi masa dia dok minta tu barang- barang nak buat kek semua belum balik ke Terengganu lagi kan.
Now, bila barang-barang semua dah selamat sampai Terengganu...tak juga si isteri ni buat ya! Huhhh...nampak tak kekejaman si isteri di situ? Kikiki....
Okey lah Incik Somi...si isteri kamu ni dah jumpa resepi kek coklat tanpa telur yang nak di cuba lagi. Harap-harap menjadi dengan jayanya
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
KEK COKLAT MOIST TANPA TELUR
Sumber : DayangJack
Oleh : ItaComey
130gm @ 1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
50gm @ 1/2 cawan serbuk koko
20gm @ 2 sudu besar susu tepung
250gm @ 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
150gm @ 1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco - aku letak 1 peket nescefe 3 in 1
90gm @ 1/2 cawan minyak masak atau mentega cair
Secubit garam
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Panaskan oven pada suhu 160c. Sediakan loyang kek, gris dengan mentega dan alas kertas minyak
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.
Masukkan susu tepung, garam dan gula perang ke dalam bekas tepung tadi dan di kacau rata-rata dengan menggunakan hand whisk je.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus di kacau serta-merta sehingga sebati
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak
Sejukkan kek setelah masak.
Nota : 1 adunan resepi ni sesuai untuk 1 loyang tu je..bila masuk dalam 2 loyang, kek tak berapa tinggi.
No comments:
Post a Comment