Hari tu mak metua datang rumah kami di Terengganu ni. Seminggu juga lah my mil dok sini. Sempat la aku belajar cara nak buat roti gulung.
My mil ajar buat hari tu roti gulung sardin, tapi kali ni misi aku menghabiskan sosej kat dalam peti ais tu...maka jadi lah roti gulung telur sosej mayonis
Mula-mula kita buat inti dia dulu.
TELUR SOSEJ MAYONIS
Oleh : ItaComey
2 batang sosej - rebus dan cincang
2 biji telur
3 ulas bawang putih - cincang
2 biji cili padi - potong kecil
Garam
Gula
2 sudu mayonis
Jus limau nipis
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak
Masukkan sosej, telur, garam, gula, jis limau dan cili pasi
Masak hingga semuanya sebati
Angkat dan gaulkan bersama mayonis
Kalau ada daun bawang, boleh digaulkan sekali
Sekarang cara nak gulung roti
Roti gardenia 7 keping
Air sedikit untuk gam
Penggelek
Kukus roti dalam pengukus lebih kurang 3-5 minit atau sehingga roti menjadi lembut
Angkat roti ke atas papan pencanai dan lenyekkan dengan penggelek hingga roti menjadi nipis
Sapukan air di hujung penutup roti untuk melekatkannya
Goreng roti hingga keperangan dan siap
No comments:
Post a Comment