Kalendar Dcomey

Monday, June 11, 2012

Lagi petua lembutkan DAGIING

Selepas saya share petua-petua berguna kat laman mukabuku, alhamdulillah dapat lagi sumbangan petua dari kawan-kawan dan dapat lagi dari sumber jelajah kat internet. 

 Sebelum ni dah masukkan petua cara lembutkan daging kat SINI.

Jom tengok dan praktikkan

Sumber : http://www.interactive1.jpa.gov.my/puspanita/petua/77

Daun pandan sering digunakan dalam pelbagai masakan khususnya utnuk mendapatkan bau yang wangi serta jus hijau asli. Walau bagaimanapun ramai yang tidak tahu sebenarnya batang pokok pandan dapat melembutkan daging yang liat ataupun ayam tua. 


 Caranya adalah dengan menumis bahan masalan seperti biasan dan kemudian masukkan batang pandan yang telah diketuk tetapi jangan sampai hancur. Masak seperti biasa, insyaAllah daging empuk dan enak dimakan.


Petua dari my mom


Ada juga petua lain untuk melembutkan daging. Caranya dengan merebus daging dengan memasukkan tempurung kelapa yang sudah dibersihkan ke dalam air rebusan.



 Petua dari my fren Azlina Berahim


Petua dari mak dia yang selalu rebus daging dengan betik muda.hasilnya daging lembut.

Cuba lah cara mana-mana pun yang uols rasa nak ye...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...