Selepas saya share petua-petua berguna kat laman mukabuku, alhamdulillah dapat lagi sumbangan petua dari kawan-kawan dan dapat lagi dari sumber jelajah kat internet.
Sebelum ni dah masukkan petua cara lembutkan daging kat SINI.
Jom tengok dan praktikkan
Sumber : http:// www.interactive1.jpa.gov.my /puspanita/petua/77
Daun pandan sering digunakan dalam pelbagai masakan khususnya utnuk mendapatkan bau yang wangi serta jus hijau asli. Walau bagaimanapun ramai yang tidak tahu sebenarnya batang pokok pandan dapat melembutkan daging yang liat ataupun ayam tua.
Daun pandan sering digunakan dalam pelbagai masakan khususnya utnuk mendapatkan bau yang wangi serta jus hijau asli. Walau bagaimanapun ramai yang tidak tahu sebenarnya batang pokok pandan dapat melembutkan daging yang liat ataupun ayam tua.
Caranya adalah dengan menumis bahan
masalan seperti biasan dan kemudian masukkan batang pandan yang telah
diketuk tetapi jangan sampai hancur. Masak seperti biasa, insyaAllah
daging empuk dan enak dimakan.
Petua dari my mom
Ada
juga petua lain untuk melembutkan daging. Caranya dengan merebus daging
dengan memasukkan tempurung kelapa yang sudah dibersihkan ke dalam air
rebusan.
Petua dari my fren Azlina Berahim
Petua dari mak dia yang selalu rebus daging dengan betik muda.hasilnya daging lembut.
Cuba lah cara mana-mana pun yang uols rasa nak ye...
No comments:
Post a Comment