Sumber petua dari majalah WANITA : 16 Jun 2011
TELUR TAHAN LAMA
Jika anda membeli telur dalam kuantiti yang banyak, pasti telur cepat busuk jika tidak cepat menggunakannya. Untuk lebih tahan lama caranya dengan menyapukan minyak di kulit telur. Hasilnya telur akan tahan lebih lama dan juga segar
MELEMBUTKAN DAGING
Cara mudah dan menjimatkan gas semasa memasak daging adalah dengan menambahkan sedikit serbuk soda ke dalam rebusan daging. Ia dapat melembutkan daging tanpa merebus atau menggoreng terlalu lama.
Ada juga petua lain untuk melembutkan daging.
(Dari apa yang pernah di dengar)
Caranya dengan merebus daging dengan memasukkan tempurung kelapa yang sudah dibersihkan ke dalam air rebusan
Ada juga petua lain untuk melembutkan daging.
(Dari apa yang pernah di dengar)
Caranya dengan merebus daging dengan memasukkan tempurung kelapa yang sudah dibersihkan ke dalam air rebusan
HILANGKAN HANYIR IKAN KELI
Bagi menghilangkan hanyir ikan keli , ambil daun pisang dan ramas bersama ikan keli tersebut.Kemudian bilas dengan air bersih dan ikan boleh di masak mengikut kegemaran anda
TOMYAM SEMAKIN ENAK
Bagi menambahkan keenakan hidangan tomyam, letakkan satu sudu kecil rempah kari ke dalam masakan tomyam. Rasanya akan menjadi lebih sedap dan menambahkan kepekatan kuah tomyam
No comments:
Post a Comment