Kalendar Dcomey

Saturday, June 9, 2012

Mudahnya di dapur

Sumber petua dari majalah WANITA : 16 Jun 2011

TELUR TAHAN LAMA

 Jika anda membeli telur dalam kuantiti yang banyak, pasti telur cepat busuk jika tidak cepat menggunakannya. Untuk lebih tahan lama caranya dengan menyapukan minyak di kulit telur. Hasilnya telur akan tahan lebih lama dan juga segar


 MELEMBUTKAN DAGING

 Cara mudah dan menjimatkan gas semasa memasak daging adalah dengan menambahkan sedikit serbuk soda ke dalam rebusan daging. Ia dapat melembutkan daging tanpa merebus atau menggoreng terlalu lama.

Ada juga petua lain untuk melembutkan daging.  
(Dari apa yang pernah di dengar)  
 Caranya dengan merebus daging dengan memasukkan tempurung kelapa yang sudah dibersihkan ke dalam air rebusan


 HILANGKAN HANYIR IKAN KELI

 Bagi menghilangkan hanyir ikan keli , ambil daun pisang dan ramas bersama ikan keli tersebut.Kemudian bilas dengan air bersih dan ikan boleh di masak mengikut kegemaran anda


 TOMYAM SEMAKIN ENAK

Bagi menambahkan keenakan hidangan tomyam, letakkan satu sudu kecil rempah kari ke dalam masakan tomyam. Rasanya akan menjadi lebih sedap dan menambahkan kepekatan kuah tomyam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...