Kalendar Dcomey

Wednesday, June 6, 2012

Crystal Pretz


Berlegar-legar otak ni berfikir...cinta hatiku tengah tido. Bangun jap gi dah time minum petang. Nak makan apa petang-petang hari ni. Selongkar dalam laci MYR tu jumpa lah resepi yang agak simple tapi perlukan sedikit kerajinan.

Nak try buat PRETZ la. Bagi aku yang 1st time dengar nama ni memang la cam jakun sikit...nak plak x pernah tau pun rasa dia camne. Try buat lah tengok camne rasanya...
 
Snek ni salah satu snek yg glamer kat jepun. Mempunyai macam-macam perisa.. 

 Tapi perisa yg aku buat ni ikut citarasa sendiri je sebab ada bahan yang xde stok kat umah ni


 Makan pula dengan celupan coklat cair dan secawan teh o panas...sedap rupanya!
Jom tengok pretz ni versi aku ya! Kalau korang nak...boleh buat versi Yani ya...

CRYSTAL PRETZ 
*Ku kasi nama crystal sebab ku guna gula

Sumber : yani@myresipi.com
Bahan-bahan :
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil gula kastor - ku letak 1/2 sudu kecil jer
  • 100ml air
  • 2 sudu besar mentega/marjerin (di cairkan)
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam * ( atau 1/2 kiub ayam) - ku x letak
  • 3 sudu besar parmesan cheese powder (grated cheese) *- ku x letak
  • Gula kasar
Bahan-bahan yang bertanda (*) boleh ditukar dgn bhn lain yg sesuai ikut citarasa sendiri.. spt serbuk ikan bilis, udang ke.. serbuk kari ke atau apa saje ikut kreativiti sendiri

Cara-cara :
  • Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga menjadi bentuk doh. 
  • Canaikan lebih kurang 1cm tebal. Kemudian potong panjang-panjang
  • Ni cara untuk dapatkan kristal : adunan yang di potong panjang-panjang tu golekkan di atas gula kasar. 
  • Panaskan oven sehingga suhu 170 degree. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga jadi rangup. 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...