Kalendar Dcomey

Friday, August 26, 2011

Almond Kurma London

Biskut raya ke-3 tahun ni....Biskut WAJIB setiap tahun ni! Yaa la...sebelum kahwin biskut ni kegemaran adik-adik now dah kahwin biskut ni kegemaran my hubby plak. Tu yang wajib buat tu...
ALMOND KURMA LONDON...saje kasi nama gempaq sikit tahun ni sbb ada yg letak kurma n ada yg letak badam tu yg nama dia cmpur sikit.
Ok jom nengok...

ni blm siap gi ni...masih menunggu kerajinan utk celup coklat..hikhik

tadaaa!!! almond kurma london yg... dh siap pakai jaket itam..tp..cam biasa2 jer kn! tiap-tiap tahun pun rupa cmni gak. Ce tengok SINI..haa rupa baju sama jer cam tahun lepas...xpa2

haaa...kasi tukar sikit tahun ni! kasi 
si jaket itam pkai kolar putih br la ensem skit baju raya lain dari selalu kannnn...
 terliur x? hikhik...
 haaa...dpt la sblang - 175 biji x termasuk yg dh di"NGAP" sesambil td...ni la akibat bila buat biskut dimlm hari x posa.. baru la puas makan kann!
 dlm byk2 si jaket biru brkolar putih tu..ada la si riben cantik manis 5 bijik ni...gara2 kehabisan almond nib..ok la tu dlm byk2 kumbang ada gak bunga ya...
Ok resepi biskut yang femes sejak berzaman-zaman ni tahun ni buat kelainan sikit dari segi rasa dan rupa. Rupa seperti gambar-gambar kat atas tu la...n rasa memang rangup dengan nestum dan serbuk badam.  Resepi ikut dari si HaSue comel tu...

Jom salin resepi dan buat sendiri!
 
BISKUT ALMOND LONDON

Resepi Asal : Mama Kastam Tioman@myresipi.com 
Sumber jelajah : HaSue@sue-hasue.blogspot.com
By : Madam Comey @ dcomey.blogspot.com

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji ) - saya buat dapat 175 biji

* 250 gm butter
* 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum - saya campurkan dengan 2 sudu serbuk badam
* 1 oz / 1/2 cawan nestum ( di kisar halus ) - Saya ramas-ramas je bagi halus sikit
* 3 oz / 1 cawan tepung jagung
* 4 oz / 1 cawan gula aising
* 1 biji kuning telor

Hiasan :
* Badam biji di panggang secukupnya - Saya tambahkan dengan kurma yg dibuang biji
* Badam cincang untuk hiasan
* Coklat masakan secukupnya - Saya campurkan sedikit coklat putih untuk lorekkan * Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai - Saya xde stok yang hitam jadi guna yang warna-warna je!
* Sedikit minyak jagung - Saya guna shortening

Cara-cara :

1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
2. Masukkan nestum, tepung jagung, tepung gandum dan juga serbuk badam. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
3. Ambik sedikit doh, isi badam atau kurma dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung atau shortening anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang. Kemudian saya cairkan coklat putih dan zig-zagkan atas badam yang siap ditabur.
8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...