Kalendar Dcomey

Saturday, September 25, 2010

Dcomey Almond London

Setiap kali menjelangnya raya...ni lah satu2nya biskut yg x dibeli sebabnya klau beli biskut ni kompem kena beli byk..huhuu. Almond london kesukaan seisi keluarga. Jom layan dcomey almond london...yummy...yummy

 nampak menarik kn? sedap youuu....

ALMOND LONDON

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (saya guna chopstick utk celup coklat) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

 Sepanjang proses penyediaan dcomey almond london. Sebiji badam digunakan utk sebiji biskut...baru puas hati kunyah!


Taraaaaaa!!! Siap pek utk kasi kt keluarga metua...hikhik (En tunang sy suka sgt nih)


Mudah! Cepat! Sedap!
Nk try buat sendiri jom beli tepung ni kt sy dgn harga yg berpatutan....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...