Kalendar Dcomey

Wednesday, May 25, 2011

Dari karipap jadi SAMOSA

Teringin nk mkn karipap sebenarnya...hubby pun suka karipap tp dikuatiri kulit karipapnya x menjadi. ya la...klau nk comey kena tekan kulit dia pakai acuan...lain la klau dh xpert kan!
hubby kasi idea inti karipap tu kulit dia pkai kulit popia jer...buat gulung2 cam popia tu. kn senang!
Skill menggulung tu x menjadi lak...maka jadi la samosa

 ni my 1st time membalut samosa ya...
atas tunjuk ajar dr mak melalui tepon jer ni!

 buat utk stok sejuk beku juga...

 Yang ni hasil tunjuk ajar merapu dr en somi...heheheh


ok...ni cara aku buat samosa ni...
  1. potong 2 kulit popia tu dan cantumkan kedua-dua hujung kulit popia tu dgn sedikit air
  2. Gulungkan bucu kulit popia tu menjadi kon dan masukkan inti
  3. Lipat-lipatkan menjadi 3 segi
  4. Bucu lipatan terakhir tu gam dgn sedikit air
  5. Siap la samosa
  6. Goreng dan boleh la makan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...