Kalendar Dcomey

Thursday, April 14, 2011

KEK PUDING KARAMEL

Opssss! 1stly nk credit to Kak Long @ Fatimah Razak yg merupakan senior setahunku masa skolah menengah dulu. Dia ni pun homebaker yg cukup rajin memasak. Ada gak resepinya yg menjadi ikutan ku. 
So..ku minta izinnya utk aku sharekn resepinya yg best2 tu kt sini...
Thanks ya kak long!

KEK PUDING KARAMEL


Resepi dan Gambar : Kak Long

Resepi asal : Yani@myresepi

KARAMEL
60 gram gula
1 sb air
2 sb air

PUDING
4 bji telur
500ml susu segar
70g gula
sedikit esen vanila

KEK SPAN
70g tepung
60g gula icing
2biji telur(aku guna 3 sbb telur gred c)
20g mentega dicairkan

Cara memasak (klu ikut step btul2 comform jadi)
1.panaskan oven,pada suhu 170c.cairkan mentega
2.sediakan KARAMEL:panaskan gula+1sdu air shgga mnjadi perang.kmdian mskkan 2db air.tutup api.tuang karamel dlm loyang
3.sediakan PUDING:panaskan susu+gula hgga hancur dan padamka api
4.mskkan telur,esen vanila kedlam mangkuk.pukul seketika.kemudian tuangkan susu panas tadi slow2 dlm mangkuk.
5.tapiskan no4 kedalam loyang karamel tadi
6.sediakan KEK SPAN:asingkan putih n kuning telur.pukul telur putih+separuh gula hgga kembang(putih)
7.pukuk telur kuning + separuh gula hingga bentuk krim
8.campurkan kedua2 adunan telur td .kacau slow smpai sebati
9.ayak tepung dalam no8
10.mskkan mentega yg dicairkan tadi.kacau sebati.
11.tuang adunan kek kedalam loyang puding.masukkan air suam kedalam dulang oven.bakar selama 40 minit.atau shgga masak.
(adunan kek span ini akan terapung atas puding,so xyah kukus dulu)

12.sejukkan sebelum terbalikkan dari loyang...dah sejuk sedia utk nyum nyum

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...