Kalendar Dcomey

Friday, April 15, 2011

Fillet Ayam Madu

Peneman kepada menu dinner tu...ayam masak merah bonda, so aku buatkan juga fillet ayam. Xtually xde idea nk temankn dgn apa...dh alang2 menu ayam so aku cipta la resepi ku sendiri...


Fillet Ayam Madu

Bahan - bahan : Untuk 2 org makan
Isi ayam @ Fillet ayam - Anggaran 8 keping kecil
1 biji bawang besar - dipotong bulat
5 biji bawang putih - dicincang
2 sudu kicap manis
1 sudu madu
1 sudu minyak bijan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit garam
1 biji telur
3 sudu tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Buat camni :
  • Isi ayam dipotong nipis-nipis
 cmni la rupanya bila dh kena potong ya!
  • Perap fillet ayam dan bawang besar dengan bawang putih, madu, kicap manis, minyak bijan, serbuk lada hitam dan garam. Perap selama 15 - 20 minit (Lagi lama perap lagi sedap)
  • Panaskan minyak untuk menggoreng
  • Fillet ayam dan bawang di celup kedalam telur dan tepung kemudian goreng sampai kunig. Api jangan terlalu kuat sbb nak bagi masak kt dalam
  • Siap untuk dimakan
Senang je nak buatnya...
alhamdulillah hikmat dari air tangan isteri...hubby x penah lekang dari memuji masakan wifenya...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...