Kalendar Dcomey

Wednesday, April 13, 2011

WANITA : 27-Ogos-2010

Sumber : Mingguan Wanita - 27 Ogos 2010

Karipap Lebih Rangup
 Bagi mendapatkan karipap yang rangup pastikan sebelum mengadun tepung gandum bersama marjerin, panaskan marjerin yang telah disukat terlebih dahulu bersama setengah cawan minyak masak. Biarkan mendidih dan selepas itu barulah tuangkan minyak cair tadi ke dalam adunan tepung dan uli seperti biasa


 Sayur Dicelur Tetap Segar

 Bagi menampilkan sayur seperti sawi dan kangkung kelihatan segar, sebelum mencelurnya masukkan sedikit minyak masak ke dalam air yang digunakan untuk mencelur. Setelah dicelur, tos airnya.


Kurangkan Pedas Cili

 Sebelum mengisar cili, goreng seketika dengan sedikit minyak. Kemudian tos dan barulah kisarkan cili tersebut. Pedasnya bukan sahaja berkurangan malahan warnanya akan kelihatan lebih cantik.


Santan Tidak Pecah Minyak

Menyediakan masakan yang menggunakan santan dikatakan remeh kerana terpaksa menunggu untuk mengacaunya bagi mengelakkan santan pecah minyak. Bagi memudahkan kerja, letakkan senduk di dalam periuk dan kecilkan api. Anda tidak perlu terlalu kerap mengacau gulai lagi.

Selamat Mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...