Laksa? waaaahhh...x yah cite la mmg peberet giler. kekadang tgh2 mlm klau tingin nk mkn laksa boleh bgun buat tuuu...hikhik
Lain org lain caranya nk buat tp nih cara cik comey wat laksa yg cepat & mudah...jom layan
Laksa UtaQa
Bahan-bahan :
Isi Laksa
- Sekeping laksa kering (bajet makan utk 4 org jer) - Direndam & direbus sampai lembut
Kuah Laksa
- 4-5 ekor ikan sardin (direbus bersama asam keping + garam) *xde ikan sardin ikan kembung pun boleh / ikan sardin dlm tin (diambil isi ikan je)
- 1 biji bawang besar
- 6 biji cili kering
- Sedikit belacan
- Daun kesum
- Bunga Kantan
- Asam Keping
- Garam
- Aji-no-moto
Cara nk buat :
- Ikan yg siap direbus tadi diasingkn isi2nya drpd tulang2nya. Tulang ikan dikisar dgn air rebusan ikan tadi hingga hancur & ditapis. Air tapisan ikan dimasukkan didalam periuk
- Bawang besar, cili kering (siap direbus) & belacan dikisar hingga hancur lalu dimasukkan kedalam periuk air tapisan ikan tadi
- Rebus air tapisan ikan tadi bersama daun kesum, bunga kantan (dipotong), asam keping dan ditambah garam & sedikit aji-no-moto
- Rebus hingga mendidih & naik bau. Selepas itu masukkan isi ikan tadi yg telah dihancurkan kedalam kuah.
Cadangan hidangan dimakan bersama :
- Timun
- Cili besar
- Bawang besar
- Daun salad / Daun janggus / Daun "Selom"
- Telur rebus
- Bunga Kantan
- Otak udang
Siap sedia utk dimakan...yummy..yummy
No comments:
Post a Comment