Kalendar Dcomey

Friday, September 24, 2010

Puding Karemel

Perasaan nk mkn puding karemel nih lama dh timbul tp sibuk.Bila dpt je ruang nk bt..mula la mencari resepi. resepi ni aku jumpa dr http://resepi.mesra.net .mmg slalu cari resepi dr dalam ni pun. ni la 1st time nk try buat...jom layan

(",) Puding sy ni rupanya begini sbb teknik 'penuangan' ke pinggan agak gelojoh (,")

Bahan-bahan yg diperlukan :-
3 biji telur ayam
1 tin susu cair
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil esen vanila

Untuk dibuat gula hangus: 
4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air

Cara-cara nak buat :-
  • Masak gula utk dibuat gula hangus dlm bekas tahan panas (bekas yg boleh dikukus nanti). Jangan masak sampai hitam nnt pahit 
  •  Dalam bekas lain, pecahkan telur + gula dan pukul. Masukkan susu cair & esen vanila dan kacau
  •  Masuk adunan telur ke dalam bekas gula hangus tadi dan kukus selama 30 minit .        

Cadangan Hidangan :-
Sedap dimakan setelah disejukkan

Nota tambahan : 
Kalau la gula hangus tadi "TERpahit", tuangkan susu pekat manis diatasnya (Selepas disejukkan)

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...