Entry rentetan dari kesedapan makan di kampung halaman sendiri bersama mak ayah tercinta di kesempatan balik kampung hari tu.
Kelmarin kongsi resepi hati pari yang pertama kali kenal dan makan kat sini.. hari ni kongsi kesedapan pais ikan bunga air pula yang menjadi santapan bersama hati pari masak lada tu.
Pada yang tak berapa kenal camna rupa ikan bunga air seperti aku ini, ni lah rupanya ikan yang comel-comel itu.
Gambar ikan bunga air credit to capeleman.blogspot.my
Macam ikan bilis juga rupa dia tapi saiz tokwan ikan bilis sebab dia lebih besar dari ikan bilis. Betul la istilah tokwan ikan bilis kan? Heheh...
Selalu kalau ikan ni ja mesti mak buat pais dan bakar. Masakan lain tak tau lah buat apa lagi dengan si ikan ni.
Sebab buat pais ikan bakar je yang membuatkan kami sekeluarga makan nasi bertambah-tambah. Ratah-ratah camtu ja pun sedap dah!
Pasti yanh sebetulnya airtangan mak tu yang membuatkan apa saja masakan sedap menjadi luar biasa sedapnya. Terima kasih mak!
Okey jom tengok resepi ikan pais mak...
PAIS IKAN BUNGA AIR
Oleh : Bonda ku
Ikan bunga air - di bersihkan
Bahan di tumbuk :
Kelapa muda - di parut
Jintan manis
Jintan putih
Bawang merah
Cili padi - ikut kepedasan sendiri
Kunyit hidup
Gula
Garam
Daun kunyit - di potong halus
Daun pisang - layur sedikit atas api untuk bungkus ikan
Gaulkan bahan-bahan yang di tumbuk dan daun kunyit bersama ikan bunga air.
Letak kesemua bahan di dalam daun pisang elok-elok dan jangan sampai terkoyak daun pisang tu pula.
Sediakan dapur arang dan bakar ikan hingga masak.
Makan bersama nasi panas-panas atau ratah camtu ja!
Alhamdulillah air tangan mak sememangnya magik sekali hingga menjilat jari. Terima kasih mak!
No comments:
Post a Comment