Sejak tak berapa nak aktif sangat membaking di bumi Jerteh ni...mula la mai segala rasa kebosanan itu. Rindu dengan kesibukkan yang macam di Kudat dulu.
Tak pa...percaya pada rezeki kan! Rezeki ada di mana-mana....
Tapi serius la...memang rindu sangat-sangat dah nak mula bermain oven dan mixer ambil tempahan segala kek semua.
Untuk menghilangkan segala kebosanan dan merawat kerinduan itu, maka teringin pula nak buat aiskrim sendiri. Ya lah, peti sejuk beku dah ada dah jadi senang sangat la nak buat aiskrim makan hingga lupa diri kan.
Hasil carian lagi di google maka jumpa la resepi ini.
AISKRIM
1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat manis @ 3 sudu besar je ikut manis citarasa ku
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar ovalate
Perasa kesukaan - aku buat perisa vanila + coklat + strawberry
Pewarna - koko + merah + hijau
Pada yang tak berapa nak kenal sangat lagi dengan ovalate, ni rupa ovalate ya!
Campurkan kesemua bahan KECUALI pewarna dan perasa di dalam mangkuk mixer.
Pukul hingga kembang dan gebu dengan kelajuan paling tinggi.(Tidak di galakkan guna blender sebab saiz bahan yang di putar nanti akan berganda-ganda banyaknya)
Bila dah kembang dan gebu, bahagikan kepada beberapa bekas dan letak pewarna mengikut perisanya.
Masukkan ke dalam bekas yang nak di bekukan secara berselang seli dan bertindih untuk dapatkan aiskrim seperti paddle pop tu. Bekas pun aku letak dalam bekas aiskrim paddle pop yang beli kat kedai. Hehhe...
Guna lidi cucuk sate @ pisau kecil untuk zig-zag kan adunan aiskrim menjadi corak yang cantik.
Dah siap isi sampai habis, tutup tudungnya dan bekukan di dalam peti sejuk beku selama semalaman.
Satu resepi ni boleh dapat satu bekas aiskrim penuh dan selebihnya masuk dalam balang kaca camni.
Esok dah beku, cedok dan makan lah dengan sesuka hati.
No comments:
Post a Comment