Kalendar Dcomey

Saturday, November 15, 2014

Bengkang Ubi Kayu

Assalamualaikum

Musim hujan di bumi Terengganu & Kelantan ni dah bermula. Boleh dikatakan hujan ja sepanjang hari. Bila hujan ja maka perut pun selalu la berdondang sayang kan...


Bila musim hujan ni, banyak orang menjual segala jenis ubi kat sini. Antara yang paling banyak adalah ubi kayu. Aku pun terjebak juga la membeli ubi kayu dengan misi membuat bengkang ubi.

Biarpun badanku ini sangat marah lah dengan ubi kayu ni sebab berangin kan.. tapi tetap juga nak makan bengkang ubi. Percubaan kali pertama nak buat ni. Alhamdulillah, menjadi jiha dan kenyang perut kami laki bini.

Gigih lah mencari resepi dan membeli penyagat ubi

BENGKANG @ BIKA UBI KAYU
Sumber : Lina pg
Oleh : ItaComey

4 cawan ubi kayu yangbtelah di parut/sagat
3/4 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
Sedikit garam
Sagu dari ubi kayu
Pewarna kuning

Ubi kayu dibuang kulit, dibersihkan dan disagat


Setelah siap menyagat ubi kayu, masukkan ubi kayu tersebut ke dalam kain yang bersih dan perah untuk mengeluarkan airnya



Air dari perahan tadi jangan terus di buang, biarkan selama 20 minit di dalam mangkuk kemudian air itu di buang perlahan-lahan dan kita akan mendapat sagu ubi kayu (pati akan mendap di dasar mangkuk)
Campurkan ubi kayu, sagu, gula, garam, santan dan sedikit pewarna kuning. Gaul hingga sebati




Tuang adunan dalam loyang yang sudah di sapu minyak
Bakar dalam oven dengan suhu 175c selama 30 minit atau sehingga masak mengikut oven masing-masing
Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...