Tengah buat apa tu? Membakar biskut raya lagi ke? Alhamdulillah, saya petang tadi dah mai dah mood nak buat biskut raya. Walaupun mood raya tahun ni masih lagi suam-suam kuku..namun biskut raya tetap saya buatkan juga.
Tergoda dengan kecomelan biskut MAMA CAREY yang sis Azlita Aziz tu buat versi rama-rama, maka saya pun nak cuba buat cam dia juga lah. Seronok pula buat rama-rama ni rupanya...
Tapi lorek rama-rama tu saya buat 2 warna dan perisa. Merah untuk rasa strawberry dan hitam untuk cappucino. Semerbak jer bau harum strawberry dan cappucino ni.
Suka saya tau bila dapat buat mama carey versi rama-rama ni. Terasa comel sangat-sangat tau...Terima kasih untuk tuan punya resepi asal ni Kak Wan dan Sis Azlita yang mencetus idea rama-rama ni.
BISKUT MAMA CAREY
Sumber resepi : Kak Wan
Sumber idea : Azlita Masam Manis
Oleh : ItaComey
Bahan-bahan :
BISKUT
200 gm mentega
100 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Bahan di ayak :
260 gm tepung red rose / tepung gandum - saya guna tepung gandum
50 gm tepung jagung
50 gm susu tepung
Buat begini :
- Pukul mentega dan gula hingga sebati
- Masukkan kunig telur dan esen vanila dan terus memukul
- Masukkan bahan yang di ayak sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan
- Masukkan doh dalam beg plastik kedap udara dan simpan dalam peti ais selama 15 minit
- Panaskan oven pada suhu 150c. Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit butter dan ketepikan
- Keluarkan doh dari peti ais dan canai di atas 2 lapik plastik supaya ia tidak melekat-lekat semasa di gelek
- Terap dengan acuan pilihan. Susun di atas dulang pembakar
- Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 10 minit. Bakar setengah masak sahaja kemudian sejukkan
ICING
1 biji putih telur
1 sudu besar tepung jagung
90 gm gula icing
Buat begini :
- Pukul putih telur hingga kembang
- Masukkan gula icing dan tepung jagung dan terus pukul dengan kelajuaan tinggi hingga adunan likat - saya ayak dulu tepung dan gula
- Masukkan adunan dalam piping beg
- Paipkan icing atas biskut tadi
HIASAN
Coklat emulco / Manik bewarna - saya guna strawberry dan cappucino paste
Buat begini:
- Celupkan lidi ke dalam coklat emulco dan lorekkan atas biskut yang dah di letak icing atau boleh taburkan manik bewarna
- Bakar semula biskut dalam oven pada suhu 150c selama 10 minit lagi.
- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
Nota jari :-
Seperti Sis Azlita Aziz yang saya ikut :
- Untuk dapatkan icing yang putih, biskut yang di bakar pertama sebelum letak icing bakar sampai masak atau 3/4 masak
- Lepas letak icing bakar sekejap jer...sampa icing keras saja lepas tu dah boleh angkat. Kalau di biarkan lama dalam oven takut icing menjadi kuning
- Pastikan suhu oven bertepatan
Dari saya :
- Letak icing dalam 3 biji biskut dulu kemudian terus buat lorekkan sebab nanti icing dah keras dan tak boleh nak lorek dah. Saya dah kena lah tu!! (=_=)
- Part lorekkan tu memang saya ambil masa lama jadi bila dah siap lorek lebih kurang 20 biji biskut terus saya bakar. Kalau lewat bakar hasilnya tak cantik!
1 comment:
Hai . .jadi x resepi ni ?
Post a Comment