Sudah lama en somi ngidam nak makan roti sosej. Sanggup dia redah hujan pegi beli sosej kat kedai semalam...so pagi-pagi breakfast kena buat untuk dia la. Kalau x buat kang kena pulas tinga plak..hehehe
Pagi-pagi godek sosej
Menunggu roti kembang...
Ni versi bakar...aku lebih suka yang bakar ni
Ni versi goreng kesukaan hubby
ROTI SOSEJ
(Dah x ingat resepi asal dari mana sebab dah lama sangat copy masuk buku - ampun!)
Bahan-bahan ( 6 biji )
200 gm tepung gandum
2 1/2 sudu besar gula
1/2 susu kecil garam
2 sudu kecil yis segera
2 sudu besar mentega
140 ml air / susu segar
6 batang sosej (stim / rebus terlebih dahulu)
Telur untuk sapu
Cara-cara
1.Masukkan tepung, gula, garam, yis dan mentega didalam bekas. Gaulkan sampai jadi sperti serbuk roti
2.Masukkan air/susu sedikit demi sedikit sambil di uli sampai jadi doh.
3.Rehatkan doh sekejap lebih kurang 15minit.
4.Tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagiakan kepada 6 bahagian.
5.Ambik satu doh roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 20~30cm. Lilitkan pada sosej. Buatlah sampai habis.
6.Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda sebelum dibakar / digoreng.
7.Sapukan roti dgn telur. Bakar pada suhu 180C selama 12~15 minit.
Bahan-bahan ( 6 biji )
200 gm tepung gandum
2 1/2 sudu besar gula
1/2 susu kecil garam
2 sudu kecil yis segera
2 sudu besar mentega
140 ml air / susu segar
6 batang sosej (stim / rebus terlebih dahulu)
Telur untuk sapu
Cara-cara
1.Masukkan tepung, gula, garam, yis dan mentega didalam bekas. Gaulkan sampai jadi sperti serbuk roti
2.Masukkan air/susu sedikit demi sedikit sambil di uli sampai jadi doh.
3.Rehatkan doh sekejap lebih kurang 15minit.
4.Tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagiakan kepada 6 bahagian.
5.Ambik satu doh roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 20~30cm. Lilitkan pada sosej. Buatlah sampai habis.
6.Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda sebelum dibakar / digoreng.
7.Sapukan roti dgn telur. Bakar pada suhu 180C selama 12~15 minit.
No comments:
Post a Comment