Kalendar Dcomey

Sunday, May 20, 2012

Puteri Ayu

Cerita dari Kuching ku bawa ke Kudat. Teringat kenangan bersama kawan-kawan kat Kuching dulu. Aku suka masak-memasak ni dan ada kawan-kawan yang rajin nolong.

Ok ni cite my 1st time buat puteri ayu. My fren Nadia la yang ajak buatkan..so godek-godek la kami ni buat.

Owhhh...ayunya puteri kami
 
Jom buat sendiri...

PUTERI AYU
Resepi asal diberi kepada ku oleh Nurul Nadia dan acuan tu ku pinjam dari Noor Hafizah Abd Jamil...tq ya uols!
 
Bahan-bahan :
5 biji telur (saiz kecil)
250 gm tepung gandum
300 gm gula
2 camca teh ovellete
1 camca teh baking powder
250 ml santan
2 camca teh paste pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut putih - Gaul dengan sedikit garam dan tepung ubi

Buat camni ya :
- Panaskan air kukusan
- Pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau sebati
- Sapu minyak pada acuan
- Masukkan kelapa dalam acuan dan tekan-tekan bagi padat
- Tuang adunan 3/4 penuh dalam acuan
- Kukus selama 5 minit

 Adunan yang dah siap nak tuang dalam acuan

 Kelapa parut ambil yang putih je tau..Yang kami ni ada itam-itam sikit sbb xde stok yang putih.
Kelapa parut tu lenyek-lenyek dengan padat dalam acuan baru tuang adunan.

Memang lembut dan gebu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...