Kalendar Dcomey

Sunday, May 27, 2012

My style KARI KEPALA IKAN

Alhamdulillah sejak tinggal kat bumi Kudat ni rezki makanan laut yang segar-bugar memang melimpah ruah.

 Alhamdulillah syukur atas rezeki yang KAU limpahkan pada kami.

Awal-awal hubby dah gitau kepala ikan ni nak di masak kari. Tahu dah...memang kari kepala ikan ni peberet kami pun. Kalau dok kat Kuching dulu ada juga si kaki kari kepala ikan ni - Cik Man + Fiza.
 Ni masa kat Kuching

 Masa kat Kuching dulu..asal hujung minggu jer mesti ada makan2 camni. Best sangat...Semuanya tinggal kenangan yang indah jer sbb masing-masing dh posting tempat jauh-jauh.

 Tapi tiap kali masak kari kepala ikan mesti tringat kat depa... 
:(

Jom buat kari caraku dengan tunjuk ajar ilmu dari ibuku + ibu mertua ku...

KARI KEPALA IKAN
Bahan-bahan :
Kepala ikan (potong ikut muat saiz periuk anda)

Bahan tumis :
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 Tangkai daun kari
1/2 camca kecil herba campur siap
1/2 camca kecil biji ketumbar
1/2 camca kecil jintan manis
1/2 camca kecil jintan puih

Bahan kisar :
1/2 camca kecil biji ketumbar (goreng kering)
1/2 camca kecil jintan manis (goreng kering)
1/2 camca kecil jintan putih (goreng kering)
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah

1 peket rempah kari ikan Baba's (Jenama ni je yang aku rasa best)
3 camca besar cili kisar
1 camca asam jawa
*Bahan kisar dicampur sekali dengan rempah, cili, asam jawa dengan sedikit santan - jadikan pes

1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 Biji tomato - potong 4
2 Biji cili hijau / merah
5 Biji bendi - aku x letak kali ni sebab xde stok
Sedikit garam
Sedikit perasa

Buat camni :
- Panaskan minyak
- Tumis bahan tumisan sampai naik bau
- Masukkan rempah yang siap dicampur. Perlahankan api dapur dan tudung periuk tu (Ni petua my mom untuk cepat proses pecah minyak)
- Masukkan kepala dan gaul sebati
-Tutup lagi tudung periuk dan biarkan sekejap (dalam 5 minit camtu)
- Masukkan santan cair dan biar mendidih dengan api yang kuat
- Masukkan tomato / bendi
- Masukkan garam, perasa, santan pekat dan cili hijau.
- Biar mendidih lagi kemudian boleh la hidang dengan nasi panas-panas
Memang terangkat la! Pastu bila buat kari ni x kira la ikan ke...ayam ke...daging ke...mesti aku akan buat kuah byk2 sebab sok 'peqangat' a.k.a panaskan balik lebih sedap. Nak plak cicah dengan roti...perghhh!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...