Kalendar Dcomey

Tuesday, May 22, 2012

Donut Mak Lang Som


Salah satu kuih kegemaran hubby adalah DONUT. 
Rasanya kali terakhir aku buat donut masa lepas abis SPM tahun 1998 dulu. Dah banyak tahun tu...Sebelum berhijrah ke Kudat ni, aku dah mik resepi dari mak sedaraku - Mak Lang Som. Dia ni dulu memang pakar la buat donut ni sbb dia buat meniaga. Tapi selepas pencen dari jadi tokey kuih ni dah x dapat makan lagi dah donut dia buat and now dia jadi tokey jahit plak.
Donut coklat  ni kesukaan hubby..mula2 dia ngap je dh ckp "syg, sedap! abg suka! suka!"...muah ku dapat ciuman trima kasih free-free jer.

Versi Old-skull...letak gula jer

Ni versi repeat donut semalam ke pagi ni...dah goreng siap-siap dah semalam so pagi ni bangun panaskan dan letak topping choc untuk breakfast hubby sebelum dia pegi keja.
Owhhh...bahagianya hubby dapat wife cam aku ni haaa!

Jom buat sendiri...
Dari resepi asal yg diberi agak byk kuantiti bahannya...sini aku ubah jadi separuh bahagian jer ok!

DONUT LANG SOM

Bahan-bahan :
500gm tepung gandum
1/2 peket yis segera
1 1/2 camca besar planta
1 camca besar gula / susu pekat (aku guna susu pekat)
Secubit garam
Sedikit air suam (dalam anggaran 1 cawan)

Buat camni :
- Larutkan garam dan gula/susu pekat dalam air suam dan ketepikan
- Campurkan tepung, planta dan yis. Gaul rata
- Tuang larutan tadi ke dalam adunan tepung sikit-sikit sambil di uli hingga menjadi doh dan x lekat di tangan
- Bulatkan doh dan rehatkan doh selama lebih kurang 15minit dengan ditutup bekas doh dgn cyling film

Nota conteng utk kamu :
Kalau korang pegi hotel mesti pihak hotel sediakan plastik penutup rambut kn?! so korang mik plastik tu guna untuk tutup doh TAPI pastikan plastik yg belum diguna laaa - aku buat camtu la! 

- Tumbuk-tumbuk doh yg dah naik tu untuk keluarkan angin
- Doh dicanai agak-agak 1/2 inci kemudian terapkan dengan acuan donut


Dapat la 14 biji yang comel-comel

- Biarkan donut yang siap diterap selama 1/2 jam kemudian goreng dengan api sederhana




Dalam proses pengembangan

- Dah siap goreng boleh lah digolek dalam gula halus atau celup coklat






Masih panas-panas lagi. Sedap wehh!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...