Kalendar Dcomey

Saturday, December 19, 2009

Bandung

Percutian OVERSEA ku yang pertama. Orang lain dah sampai ke bulan dah tapi aku baru nak pergi luar negara. Bunyi cam jauh jer destinasi percutian..hehehe. Destinasi ke BANDUNG,INDONESIA sahaja. Jauh la tu kan!!

Pengalaman melawat tempat org ni boleh la di kongsikan untuk sesapa yang bercadang nak pegi bercuti ke Bandung ya!

Mula-mula kita tukarkan RM >> RUPIAH dulu okey…

Jika buat money exchange kat Malaysia:
  • RM 352 = 1 juta RUPIAH  <>  RM 1 = 2,840.9 RUPIAH
  • 1,000 RUPIAH = RM 0.352
tapi nilai tukaran adalah berbeza bila korang buat kat Indonesia kat sana:
  • RM 1,000 = RP 2,000,700  <>  RM 1 = 2,000.7 RUPIAH
Haaa!!! Tudiaa!! Nampak tak perbezaannya tu?!  Banyak jugak bezanya tu beb! so, jika anda orang yang bijak, sila buat tukaran matawang RM ke RUPIAH di MALAYSIA siap-siap... tak yah nak jadi macam aku ni haa..bawa 6 juta RUPIAH hanya untuk bershopping jer tapi masih tidak mencukupi dek kerana nafsu shopping melampau!!

JANGAN TIRU NAFSU ITU!! 

 Kat sana kena tukar lagi RM >> RUPIAH dengan memejam mata abaikan yg kerugian itu..huhu.



Walaupun dh rasa cam dh abis dh ku gunakan rupiah utk shopping…tp masih ada bakinya utk kenang-kenangan..heheh

Nasihat ku : 
sila tukar ikut budget kemampuan yang korang memang nak bawak ke sana. cukup tak cukup memang banyak tu jer peruntukannya...

Okesss! Penerbangan ku di taja "sendiri byr" oleh Air-Asia. Flight terbang dari Penang ke KL dulu sbb xde flight terus ke Bandung..so dari KL baru ke Bandung..




19-12-2009
Penerbangan dari Penang ke KL. Lepas tu ambil dari KL ke Bandung

Okey dh slmat mendarat ke bumi Bandung pada pukul : 11.28pm

Untuk hotel aku pilih hotel yg berkawan dengan Air-Asia
Memang agak mahal juga la hotel ni sebab bertaraf 5 bintang okess!
Tapi puass ati beb!

Apa yg ku rasakan menarik minat lensa ku sekitar otel...
 Bilik yg cukup luas...bersih...harum...pendek kata selesa lah!

Aksesori sekitar lobby

 Patung-patung

Bila perut minta diisi...

 Letak beg kt otel pastu suh keta sewa yg mik kt epot tadi bawa gi tempat makan. Memang tempat mkn dia open air yg happening dan mkn pun sedap. X caya kata sedap?? Tengok gambar kt atas tu...kepunyaanku sorang je tau! Ahakk...

Tapi apa yg x bestnya...si drebar keta sewa tu awal2 lagi dah kencing kami!!! Punya jauh dia bawa kami pusing pegi tempat makan ni dari hotel dan kenakan bayaran pada kami yang agak tinggi padahal esok pagi tengok tempat makan tu dekat sangat dengan hotel!
~!@#%@^&

Memang aku menyumpah seranah la si drebar tu!


2 comments:

Anonymous said...

meh la ke CH..Galeri BiGDee Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata

ItaComey said...

CH dh byk kali dh smpai..nak repeat lagi entah ler bila..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...