Kalendar Dcomey

Wednesday, May 25, 2011

Ayam Percik Berkuah

Menu ayam lagi...tp nk masak ayam apa ya?
jalan2 kt MYR lagi jumpa resepi sumbangan dari oshin ni...jom nengok!


AYAM PERCIK BERKUAH

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
  • Bahan A
  • 1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
  •  
  • Bahan B (* digiling/tumbuk halus)
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • ****
  • 2 batang serai (dititik)
  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 1 biji kelapa (diambil santannya)
  • asam keping (4-5 keping)
  • gula & garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
  2. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
  3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
  4. Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
  5. Masukkan juga garam & gula secukup rasa
  6. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...