Siakap ke...Jenahak ke...apa jer la yang ikan besar-besar aku mesti suka bila di masak stim. Ringkas, cepat dan yang paling penting sedap dengan tekak aku ni haa!
Pegi kedai pun nak order camni gak...
Ok jom kongsi resepi masak ikan ni dengan cara aku sendiri.
SIAKAP ASAM LIMAU
**
Bahan yg diperlukan :
**
Bahan yg diperlukan :
1 ekor ikan siakap – saiz sederhana
1 sudu air perahan limau nipis
1 biji tomato – di potong dadu
3 biji bawang putih - dicincang
2 inci halia – di mayang
1 biji cili besar – di potong
Sedikit garam
Buat camni :
• Ikan dibersihkan dan dilumur garam. Biar serap garam dalam 5 minit
• Campurkan semua bahan bersama ikan
• Bungkus ikan yang siap dicampur dengan aluminium foil
• Kukus selama 15 minit atau sampai isi ikan agak lembut
• Siap untuk dimakan
1 sudu air perahan limau nipis
1 biji tomato – di potong dadu
3 biji bawang putih - dicincang
2 inci halia – di mayang
1 biji cili besar – di potong
Sedikit garam
Buat camni :
• Ikan dibersihkan dan dilumur garam. Biar serap garam dalam 5 minit
• Campurkan semua bahan bersama ikan
• Bungkus ikan yang siap dicampur dengan aluminium foil
• Kukus selama 15 minit atau sampai isi ikan agak lembut
• Siap untuk dimakan
No comments:
Post a Comment