Kalendar Dcomey

Tuesday, November 22, 2011

Biskut Coklat Urai

 Aidiladha ni mmg x byk buat kuih pun...tahun ni yg buat byk kek jer..hehehe
Ni antara biskut-biskut raya yg sempat dibuat...

Biskut Coklat Urai
 Dh lama nk buat biskut ni...dari masih stay kt Kuching lagi. Tapi memandangkan raya posa hari tu kt Kuching dh byk biskut raya so simpan resepi ni buat biskut raya kt kg lak...

Buat yg nak resepi mik kt bawah ni ya!


BISKUT COKLAT URAI
Sumber : Hanieliza
Oleh : ItaComey@http://dcomey.blogspot.com

Bahan
250 gm butter
150 gm gula halus
1 biji kuning telur
50 gm tepung jagung
230 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko

Bahan hiasan
paper cup
coklat rice
badam cincang

Cara
1. Pukul buter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.
3. Ayakkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk koko.
4. Masukkan sedikit demi sedikt dan kacau rata,
5. Gunakan acuan bunga cina/dahlia untuk mencorakkan patern.
6. Pamkan adunan kedalam paper-cup dan hiaskan dengan coklat rice dan badam cincang.
7. Masakkan dalam oven 170'C selama 25 minit.
8. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Lagi satu biskut yang menjadi pilihan untuk aidil adha ni adalah TART BUNGA.
Biskut ni pun my 1st trial gak buat ni...comel2 jer tgk k'ita dari blog masam manis tu buat...teruja la plak! Tapi yg dia buat mmg comel sungguh..x caya tgk ni!
Ikut cara-cara nk buat dia dgn k'ita ya...

Tart Bunga

Resepi nanti saya share kat entry lain ya!


Dan kek-kek pilihan...

Kek Pisang Coklat Chips


Strawberry Cheese Cake
 
Marble Cake




Setengah kek untuk makan di rumah mak & setengah lagi untuk keluarga metuaku...Bukan nk memuji diri sendiri la tp mmg aku ni menantu baik la sbb beraya dirumah metua walaupun tnpa suami..kau ada???



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...