Kalendar Dcomey

Saturday, August 13, 2011

Biskut Samperit

Dah pun selesai 13 hari brposa...alhamdulillah masih penuh posaku...walaupun gastrik slalu melawat tp ramadhan kali ni masih dpt bertahan lagi...
Hari tu ade up order utk biskut raya kt facebook tp disebabkan faktor2 material maka x jadi la nk mik tempahan biskut raya tahun ni...tp xpe sbb tempahan utk kek masih diterima ya! sapa nk tempah kek utk raya ni bleh klik sini untuk maklumat lanjut ya...

Aidilfitri kali ni tahun pertama beraya di perantauan sebagai srg isteri...beraya hnya dgn suami & kawan2 tnpa fmly. Kuih raya...juadah raya...hmmmm ofcos la buat sendiri. kpd teman2 yg x balik beraya di kg tu...raya dtg la umah ya!

Samperit...my 1st biskut raya tahun ni.
Hasil sentuhan bersama me + Noor Hafizah Abd Jamil + Nurul Nadia...

 sekuning dahlia semerbak harumnya..rasa?! ofcos la SEDAPPPPP!!! heheh

Resepi ni hasil dari berjalan2 kt blog Cik Mat Gebu yg femes tu...tp nama biskut dia biskut Dahlia. tp cik puan paggil biskut samperit jer...slalu tgk CMG klau buat apa pun mmg cun2 jer..so cik puan pun nk gak la hasilkan samperit yg cun2 gak...Ok..sesapa nk resepi boleh mik dari sini ya! 
Thanks ya CMG!
BISKUT SAMPERIT / BISKUT DAHLIA
Resepi : Cik Mat Gebu
Di cuba oleh : http://dcomey.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan) - saya guna buttercup
160 g gula aising - saya guna 140gm ikut CMG
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla 
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
Beria2 la cik puan beli acuan samperit ni...
Skali tekan pkai acuan samperit ni kuar bunga besaq gedabak...skali telan kenyang!
 Maka....
 blasah pkai nozzle icing ni jer la..hahaha...Pantas beb!

 Thanks to Fiza & Nadia yg turut sama meghasilkan biskut ni ya!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...