Kalendar Dcomey

Tuesday, August 9, 2011

Bingka Nestum Pandan Crunchy

Percubaan pertama untuk membuat bingka a.k.a bingka. Jenguk-jenguk kat dapur tu masih banyak lagi stok nestum.

Jalan-jalan kat blog HaSuriah Tahir terjumpa la resepi bingka yang best ni. Lagipun aku nak buat utk balasan bekas jiran depan umah ni - Azza


 Bingka Nestum Pandan Crunchy

Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original

*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan

Cara-cara

1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...