Percubaan pertama untuk membuat bingka a.k.a bingka. Jenguk-jenguk kat dapur tu masih banyak lagi stok nestum.
Jalan-jalan kat blog HaSuriah Tahir terjumpa la resepi bingka yang best ni. Lagipun aku nak buat utk balasan bekas jiran depan umah ni - Azza
Bingka Nestum Pandan Crunchy
Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspo
Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )
* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original
*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan
Cara-cara
1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..
No comments:
Post a Comment