Kalendar Dcomey

Tuesday, May 10, 2011

Gulai Ayam Kasih


Samekom semua…dh lama x hapdate blog ya! Almaklum la…pakai prepaid broadband je…so bila abis tempoh dok diam la kejap..hikhik.
Ok balik pd entry aku kali ni…this is my 1st time aku masak gulai ayam. Ya ALLAH! Teruknya aku kn? Serius mmg aku x reti langsung nk buat gulai ayam tp klau mkn pandai la..tu la dulu mak nk ajaq x mau sgt nk blajaq! Now mik kau mkcik! hikhikhik
Hubby dh beria2 beli ayam mentah sbb dia tringin sgt nk mkn kari ayam. Maka si isteri pun membelek la resepi di myresepi di pagi khamis…dlm dok sibuk2 siapkan bahan nk buat kari ayam style farihafaizal@myresipi.com
Tetiba my hubby balik umah awal ditengahari tu…alamak! Kari ayam baru dok nengok resepi nih…adehhh!

Hubby ckp pe tau?!
 “x yah ssh2 nk buka resepi nengok nk but gulai ayam..mai abg nk ajaq”

Alamak! Dlm hatiku malu pun ada bila x reti masak…hukhuk…ampun bang!
Sbb tu la aku namakan GULAI AYAM KASIH sbb hubby yg ajarkan cara nk buat…Alaaaa…senang jer rupanya…cam gulai ikan jer…
tq abg.Muahhh


Perrrhhh!! Sedap plak tu!!
Jom layan resepi…

BISMILLAHIRRO’HMANIRROHIM
dan
ALLAHUMMASO’LLI A’LA SAIDDINNA MUHAMMAD

Amalanku setiap kali memasak...INSYAALLAH menyedapkan masakan & beroleh keberkatan ALLAH SWT

GULAI AYAM KASIH

Bahan yg diperlukan :
1/2 ekor  ayam – dipotong kecil
1 paket rempah kari – dibancuh dengan sedikit santan sampai jadi pes
2 biji ubi kentang – dipotong 6
2 biji tomato – di potong 4
4 biji bawang putih *
4 biji bawang merah *
2 cm halia *
1 helai daun kari
2 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 cawan santan pekat
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis

Buat camni :
·         Kisar bahan yg bertanda (*) dan 1 bahagian dicampur dengan rempah kari dan 1 bahagian lagi utk tumisan
·         Panaskan minyak. Tumis bawang yg dikisar,bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan daun kari sampai naik bau.
·         Masukkan rempah kari  dan biar sampai pecah minyak. Tutup periuk dan perlahankan api (tu petua my mom utk cepatkan proses pecah minyak)
·         Kemudian masukkan sedikit santan, ubi kentang dan ayam – biar sampai ubi empuk
·         Bila ubi & ayam dah masak masukkan lebihan santan tadi dan biar mendidih.
·         Bila dah mendidih, masukkan tomato dan padamkan api
·         Siap untuk dimakan

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...